Hairoism

Trajajoči performans s sodelovanjem občinstva
asistenta Andrew Mitchelson in Owen Parry

Oreet Ashery dela z lasmi kot fizičnim in kulturnim materialom že vrsto let. Izhodišče performansa Hairoism je nemi, 52-minutni črno-beli film King Eleanor Antin iz leta 1972. King, Antinin samooklicani ‘politični jaz’, prikazuje umetnico, ki si počasi nanaša lase na obraz, da bi se spremenila v svoj moški alter ego.

V performansu Hairoism dva pomočnika nanašata lase, ki so jih podarili gledalci, na Asheryjino glavo in obraz, pri čemer jo 'preobražata' v štiri javni moške osebnosti. Prvi lik ima najmanj, zadnji pa največ las, tako da postaja Ashery vse bolj kosmata. Ko nehata nanašati lase na četrti lik, pomočnika nadaljujeta z lepljenjem las na Asheryjin obraz in telo, da bi jo popolnoma prekrila z lasmi. Končni rezultat je nekaj, kar spominja na opico, volkodlaka oziroma …
Poustvarjene bodo pričeske naslednjih moških: Moše Dajan, general izraelske vojske v petdesetih letih preteklega stoletja, nacionalni simbol izraelskega militarizma. Musa Mohamed Abu Marzuk, visoki predstavnik palestinskega gibanja Hamas, ki od leta 1997 zaseda mesto podpredsednika Hamasovega političnega biroja. Avigdor Lieberman je sedanji izraelski zunanji minister in podpredsednik izraelske vlade, ki je prepričan, da bi državljani Izraela, ki ne bi podpisali prisege o zvestobi, morali izgubiti volilno pravico. Novembra 2006 je Lieberman pozval, naj arabske člane kneseta (izraelskega parlamenta), ki so se srečali s člani Hamasa, obsodijo izdaje. Jaser Arafat/Ringo Starr. V zadnjem času je internet preplavljen s fotografijami Ringa Starra ob boku Jaserja Arafata, ki opozarjajo na njuno fizično podobnost, vključno s pričesko. (Predrag Pajdić)

Sopredstavitev: Trouble, Bruselj, Belgija.

Organizacija: Mesto žensk; V sodelovanju: Galerija Škuc.

Date and time of event: 
Oct 15th 14:00 - 21:00
Place of event: 
Galerija Škuc