FEBRUARSKI NOVIČNIK

xx Mesto žensk/že 25 let  xx S(v)odobnost/nov projekt za mlade in pedagoginje  xx Zbor za publiko se nadaljuje  xx Za zamudnice/utrinki s festivala 2018


 

In memoriam: Maria Magdalena Ludewig (1982 – 2018)


Srečanje mednarodnih gostij, Mesto umetnic 2018; foto: Nada Žgank

 


 Mesto žensk (1995 -   )

xx ostanite z nami

Tako je. Letos praznujemo že kar 25 let. Leta 1995 je ugledal luč prvi mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, edinstven in nepozaben. Na njem je nastopila tudi nepozabna Bobby Baker s performansom Kitchen Show. O tem in še o marsičem drugem, umetnica spregovori v tem video portretu:

https://www.youtube.com/watch?v=Wo9Xda78H3U

Mesto žensk danes deluje na različnih področjih skozi celo leto – podpira odlične lokalne ustvarjalke in skrbi za razvoj kritične misli; razvija programe kulturno umetnostne vzgoje in feministične pedagogike; se povezuje s feminističnami in aktivističnimi mrežami in predstavlja svojo prakso v mednarodnem okolju; je uspešno pri pridobivanju sredstev Kreativne Evrope za nove projekte sodelovanja na področju umetnosti; oblikuje bogato arhivsko zbirko in strastno zagovarja ženske v umetnosti in kulturi ter se priključuje bojem proti vsem vrstam diskriminacije v družbi.

Vsak mesec je v Mestu kaj novega. Pridružite se nam.

 


S(v)odobnost

xx celoletna kulturno-umetnostna vzgoja


V novem konzorciju S(v)odobnost – svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost razvijamo programe kulturno-umetnostne vzgoje, namenjene mladim med 14. in 20. letom starosti. Sodelujoča društva in zavod s projektom nagovarjamo tudi pedagoško osebje, ki želi svojim učenkam in učencem približati sodobne umetniške prakse ter prostore, v katerih je te prakse mogoče izkusiti.

Prepričane smo, da sodobna umetnost širi obzorja in spodbuja ustvarjalni izraz mladih, pedagoginjam in pedagogom pa nudi celo vrsto svežih pristopov k obravnavi perečih družbenih vprašanj – tako v učilnici kot zunaj nje. Želimo si, da bi se mladi lahko redno srečevali s sodobno umetnostjo, zato si v okviru projekta dolgoročno prizadevamo za to, da bi kulturno-umetnostna vzgoja postala nepogrešljivi del vseh ravni izobraževanja.

Mesto žensk se je projektu S(v)odobnost pridružilo iz prepričanja, da je poznavanje in soustvarjanje umetnosti bistveno za enakopravnejši razvoj sodobne družbe. V projektu razvijamo metodologije kulturno-umetnostne vzgoje mladih na podlagi spoznavanja obstoječih feminističnih praks in feministične pedagogike, delujemo kot zagovorniška organizacija in si prizadevamo za zagotavljanje trajne finančne podpore za tovrstno delovanje. Za koordinacijo  dejavnosti je odgovorna Tea Hvala, mag. antropologije spolov.

Projekt, ki ga je podprlo Ministrstvo za javno upravo, se bo izvajal do konca leta 2019.

xx  več o projektu

 


Zbor za publiko / *ARIJA *OMAGAJ

xx pogovor po predstavi

Katarina Stegnar, foto: Tina Dobnik

Gledališče Glej, 15.2. ob 21h

Zbor za publiko je serija mesečnih javnih diskusij, na katerih se moderatorka Katarina Stegnar pogovarja z občinstvom o videni predstavi. Tokrat lepo vabljene_i na ogled performansa *ARIJA *OMAGAJ (Rok Kravanja) in na pogovor, ki mu bo sledil.

Spremljaj dogajanje na FB Zbor za publiko. Utrinki z lanskoletnega festivala

xx za zamudnice_ke

Lucy McCormick, Trojna grožnja, Mesto žensk 2018, foto: Nada Žgank

Ste zamudili festival Mesto žensk? Obiščite našo vimeo stran in si oglejte odlomke in izjave s festivala 2018.